PRZEDSTAWIAMY
Stek i Wino
Restauracja Stek i Wino działa od 2002 roku i stała się już kultowym miejscem spotkań bielszczan i przyjezdnych Gości. Lokal jest w ścisłej czołówce najbardziej eleganckich i ekskluzywnych restauracji w Bielsku-Białej. Znajduje się w samym sercu miasta w secesyjnej, zabytkowej kamienicy przy urokliwej ul. Ratuszowej 3. W 2021 cały lokal przeszedł gruntowny remont. Został wyposażony w designerskie loże, stoły, lady i szafy do przechowywania win, wykonane na specjalne zamówienie. W restauracji znajduje się wiele gustownych elementów wystroju, które nadają wnętrzom kameralnego i przytulnego charakteru, a naturalna cegła w ścianach i na sklepieniu to doskonały zabieg połączenia nowoczesności z tradycyjną formą architektoniczną.
Już od wejścia Gości wita zawsze uprzejma i dyskretna obsługa, a ich oczom ukazuje się imponujących rozmiarów cocktailbar wyposażony w ekskluzywne alkohole oraz najlepszy na świecie ekspres do kawy Rancilio RS1. Wchodząc dalej obserwujemy wina importowane z całego świata, weksponowane w specjalnych szafach chłodzących. W ostatniej sali oprócz przepięknych dekoracji w postaci lamp imitujących winne grona, możemy podziwiać ciągnące się aż po samo sklepienie, drewniane stojaki do leżakowania win oraz szafę służącą do sezonowania wołowiny.
Od samego początku Restauracja Stek i Wino specjalizuje się w przyrządzaniu steków z wołowiny polskiej, argentyńskiej i Wagyu, a także winach sprowadzanych na specjalne zamówienie. Na miejscu do Państwa dyspozycji znajduje się sommelier, który w profesjonalny i ciekawy sposób opowie o winie i wszystkich jego zaletach, a także dopasuje odpowiedni trunek do wybranej potrawy.
Stała karta została z czasem wzbogacona o dania z owoców morza, świeże ryby prosto z prywatnego łowiska Właścicieli oraz dania z ręcznie robionych makaronów, zgodnie z włoskimi recepturami. W naszej Restauracji oprócz stałej karty obowiązuje również menu sezonowe, odpowiednie dla określonej pory roku. Wiosną i latem pojawiają się lekkie i smaczne dania z drobiu, serów i sałat oraz orzeźwiające chłodniki, a jesienią i zimą w karcie królują różne rodzaje mięs np. jagnięcina i wołowina w grzybowo-ziołowych i mięsnych sosach z idealnie dobranymi dodatkami, burgery i rozgrzewające zupy.
W Restauracji Stek i Wino powstał także pionierski projekt Kuchni Nikkei, która jest obecnie najmodniejszą i najbardziej pożądaną kuchnią świata, która w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów: Japonii i Peru. Jesteśmy jedną z pierwszych Restauracji w Polsce, która zdecydowała się na wprowadzenie wyjątkowych dań Kuchni Nikkei do swojego menu.
Mimo wysokich standardów w naszej Restauracji panuje swobodna i przyjazna atmosfera. Nasza kuchnia funkcjonuje do późnych godzin nocnych, a w każdy piątek i sobotę nawet do 2:00! Istnieje możliwość wynajmu lokalu pod potrzeby imprez okolicznościowych lub eventów specjalnych. W podziemnej części lokalu znajduje się elegancki klub muzyczny.
W okresie wiosenno - letnim można rozkoszować się smakiem potraw na świeżym powietrzu w naszych dwóch garden space'ach na ul. Ratuszowej oraz na Placu Wojska Polskiego.
Serdecznie zapraszamy!
Nasza specjalność
Steki, Sandacz, makarony home made
Wina
Ponad 80 rodzajów wina z różnych zakątków świata,
SZEF KUCHNI
Nazywam się Marcin Szmerek i pochodzę z Krakowa, a dokładniej z małej miejscowości Miechów.
Już jako dziecko wiedziałem kim chce zostać i jaką drogą chce kroczyć. Od dawna pasjonował mnie spędzany czas w kuchni. Niezwykłą przyjemność sprawiało mi obserwowanie przygotowywania różnego rodzaju dań przez moja babcię i mamę.
Próbowałem wszelkiego rodzaju kuchni - włoskiej, francuskiej, indyjskiej jednak prawdziwą miłością obdarowałem kuchnię stekową i grillową. Uważam, że w dymie uwięzione są aromaty i wspomnienia z wspólnie spędzonych chwil z bliskimi. Moja pasja do mięs rozwinęła się na wyspie Guernsey w steakhouse'ie, gdzie królowała wołowina, a kucharze tam pracujący wkładali ogrom pracy oraz serce w wykonywanie dań z wołowiny. Czas który tam spędziłem pozwolił mi na rozwinięcie swoich umiejętności i pogłębienia mojej miłości do steków. Wtedy pomyślałem, że w naszym kraju mamy wielki potencjał w selekcji polskiej wołowiny gdyż jest ona bardzo znana na całym świecie i doceniana na innych kontynentach.
Powrót do kraju nie należał do łatwych jednak odnalazłem swoje miejsce w restauracji Stek i Wino gdzie nie liczy się "tylko biznes" ale przede wszystkim miłość do tworzenia dobrej kuchni. Z tym miejscem łączy mnie również sam Właściciel ponieważ tak jak ja obdarza kuchnie wyjątkowa troską oraz przykłada najwyższą wagę co do jakości produktów do dań, które tworzymy w tym miejscu. Wierze, że wspólnie będziemy poszerzać wachlarz możliwości kuchni Stek i Wino by zadowolić naszych Gości.
Jeszcze wiele do odkrycia przed nami...
Wyjątkowe miejsce
Restauracja Stek i Wino, w sercu Podbeskidzia jest najmodniejszym i najbardziej znanym miejscem w Bielsku Białej. Restauracja istnieje od 2002roku. Za dnia serwująca przepyszne Steki z idealnie dobranym Winem, a wieczorami celebrująca życie nocne przy Cocktailach i Winie. W tym miejscu każda chwila staje się czystą przyjemnością, o co w szczególności dbają kelnerzy, kucharze i managerowie.
Steki sezonowane
Sezonowane na sucho uszlachetnia wołowinę! Sezonowanie czyli inaczej dojrzewanie wołowiny to proces, który znacznie podnosi jakość mięsa. Do 30% ubytku wagi po 4 tygodniach tradycyjnego dojrzewania na sucho jest ekonomicznie niekorzystne, lecz osiągany smak stanowi znaczną przewagę. Podczas dojrzewania mięsa przy kości, rozwija się jedyny w swoim rodzaju aromat, powstały dzięki aktywności enzymów. Pod suchą, czarną warstwą zewnętrzną, która zostaje okrojona, wytwarza się orzechowo-maślany zapach i krucha struktura. Decydującym czynnikiem jest czas dojrzewania. Im dłużej mięso dojrzewa, tym bardziej intensywny smak. Dla tych, którzy szukają czystej przyjemności kulinarnej, dojrzewanie na sucho triumfuje, gdyż metoda ta służy rozwojowi smaku.
Restauracja w centrum miasta Bielska Białej zaprasza na kulinarna podróż.